19
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
34982
3393
2

sep 14, 863 - Моравска мисија

Description:

Во 863 година пристигнале во Моравија каде отвориле голем број училишта и цркви во кои се ширела просветата на словенски јазик, а биле оспособени голем број нови учители. Латино-германското свештенство почнало да ги обвинува за ширење ерес, па затоа папата ги повикал во неговиот двор во Рим. На пат за Рим, Константин, Методиј и нивните ученици се задржале во Панонија каде ги удриле темелите на словенската писменост и во оваа земја.

Added to timeline:

15 Sep 2017
0
0
157
Историја на македонскиот јазик
Изработиле:
Стефанија Грашкоска
Марија Станишевска

Date:

sep 14, 863
Now
~ 1156 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy