18
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
34411
3324
1

nov 29, 1771 - Кирил Пејчиновиќ - Тетоец

Description:

Кирил Пејчиновиќ - Тетоец (1771 - 1845) — македонски просветителски автор кој сите свои дела ги напишал на народен јазик и заедно со Јоаким Крчовски ја претставуваат првата генерација писатели на современата македонска книжевност. Пејчиновиќ исто така се смета за дел од бугарската книжевност, иако пишувал на македонски, тетовски говор.

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
100
Историјата на Македонскиот Јазик

Date:

nov 29, 1771
Now
~ 247 years ago

Images:

PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy