13
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
30298
2339
2

jan 28, 1830 - Појавување на романтизмот

Description:

Како продолжение на Просветителството, кон средината на 19 век се појавува Романтизмот, односно преродбата во Македонија. Се карактеризира со будење на националната свест: воведување на македонскиот (народен) јазик во училиштата; составување и печатење учебници и собирање народни умотворби. Најзначајни личности од овој период се браќата Миладиновци (Димитар и Константин), Рајко Жинзифов, Григор Прличев и др.

Added to timeline:

11 months ago
0
0
135
Историја на јазикот

Date:

jan 28, 1830
Now
~ 188 years ago

Images:

FeedbackAboutTermsPrivacy