16
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
26319
1883
2

jan 12, 1836 - Отворена ВАТАШКА ПЕЧАТНИЦА на даскал Камче

Description:

Со материјална помош од кавадаречкиот богатник Јовко Марков и од Теодосиј Синаитски, тајно ја отворил познатата Ваташка печатница во 1836 година, една од првите во Македонија, набавувајќи го печатарскиот материјал во Белград. Сместена во неговиот дом, печатницата почнала да печати мали книшки. Нејзината работа ќе биде оневозможена во моментот кога ќе биде откриена од грчкото свештенство. Сепак, таа благовремено е префрлена во Солун од страна на Синаитски во 1839 и таму продолжува да работи се до 1842 година, кога изгорела во подметнат пожар. Во 1847 година, Даскал Камче, повторно потпомогнат од Јовко Марков, купува во Белград букви за нејзината обнова, но тоа му создава нови непријатности.

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
214
Историја на Македонскиот јазик

Date:

jan 12, 1836
Now
~ 182 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy