17
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
26314
1883
2

jun 1, 1861 - Издаден „ЗБОРНИКОТ НА МИЛАДИНОВЦИ“ во Загреб.

Description:

Виктор Иванович Григорович ги поттикнува браќата Димитар и Константин Миладинов да собираат народни песни. Зборникот содржи 660 песни поделени во 14 групи, од кои 584 се македонски народни песни, а 76 се бугарски. Содржи и бугарски песни затоа што никој не сакал да го финансира и помогне издавањето на зборник со македонски песни во период во кој македонската националност не се почитува. На пат од Русија кон Загреб Константин Миладинов се запознал со Јосип Јурај Штросмаер, австриец, кој му ветил дека ќе му помогне да го издаде Зборникот, под услов во него да додаде и неколку бугарски песни. Такашто, првичниот наслов под кој е издаден „Зборникот на Миладиновци“ е „Б’лгарски народни песни“.

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
218
Историја на Македонскиот јазик

Date:

jun 1, 1861
Now
~ 157 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy