18
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
25549
2339
2

jan 16, 1903 - Разрешување на јазичното прашање

Description:

Следниот крупен чекор кон разрешување на јазичното прашање, самостојноста и посебноста на македонскиот народ претставува книгата „За македонцките работи“ од Крсте Петков Мисирков (1903г.) која била веднаш запалена и уништена за да не дојде до сите Македонци и да се спречи идејата за посебноста и создавањето на своја држава.Како историско продолжување, пак, на литературното творештво на македонските преродбеници ги сметаме: големиот собирач на народни приказни Марко Цепенков и првиот македонски драмски автор Војдан Чернодрински, кои живееле и твореле на преминот од 19 кон 20 век.

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
159
Историја на јазикот

Date:

jan 16, 1903
Now
~ 116 years ago

Images:

PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy