17
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
25548
2339
2

jan 3, 1800 - Продолжение на просветителството

Description:

Hа почетокот од 19 век, во време на османлиско владеење и грчка доминација во црквите, зачувувањето на верата и јазикот значело и зачувување на националноста.
Првите просветители, Крчовски и Пејчиновиќ за да му се приближат на неукиот народ го користат народниот говор и на истиот тој јазик ги отпечатуваат своите книги – првите книги на народен македонски јазик (1814).

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
152
Историја на јазикот

Date:

jan 3, 1800
Now
~ 219 years ago

Images:

PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy