17
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
24430
1883
2

mar 18, 1837 - ПРВА МАКЕДОНСКА ПЕЧАТНИЦА

Description:

На Теодосиј Синаитски, во Солун. Во неа биле отпечатени 5 книги и два пати била опожарена. Кирил Пејчиновиќ му помогнал да ја обнови, а за возврат Теодосиј Синаитски го напишал предговорот на делото „ Утешение Грешним“ на Кирил Пејчиновиќ.
ПРЕДГОВОР:
- „ Старословенскиот јазик е како златен клуч, драгоцен, но неполезен и не може да отвори железни порти. Народниот јазик е издржлив, вечен и тврд, како железо, со кој се отвараат портите на просветата.“

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
218
Историја на Македонскиот јазик

Date:

mar 18, 1837
Now
~ 181 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy