18
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
24424
1883
2

mar 19, 857 - ХАЗАРСКА МИСИЈА

Description:

Кирил Филозоф, кој завршил и се вработил како професор по филозофија во Магнаурската школа, бил испратен од страна на Византискиот двор на мисии, со цел да го шири христијанството меѓу Хазарите и Сарацените.
За време на Хазарската мисија, Кирил и Методиј ги пронашле моштите на римскиот папа Климент I. По оваа мисија се вратиле во Цариград. Во тоа време византискиот цар Михаил III добил писмо од моравскиот кнез Ростислав барајќи да му прати мисионери кои ќе го шират христијанството.

Added to timeline:

14 Sep 2017
0
0
229
Историја на Македонскиот јазик

Date:

mar 19, 857
Now
~ 1162 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy