13
/pt/
pt
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
30298
2339
2

28 jan 1830 ano - Појавување на романтизмот

Descrição:

Како продолжение на Просветителството, кон средината на 19 век се појавува Романтизмот, односно преродбата во Македонија. Се карактеризира со будење на националната свест: воведување на македонскиот (народен) јазик во училиштата; составување и печатење учебници и собирање народни умотворби. Најзначајни личности од овој период се браќата Миладиновци (Димитар и Константин), Рајко Жинзифов, Григор Прличев и др.

Adicionado na linha do tempo:

11 meses atrás
0
0
135
Историја на јазикот

Data:

28 jan 1830 ano
Agora
~ 188 years ago

Imagens:

FeedbackSobre nósAcordoPrivacidade