18
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
46528
2427
1

feb 27, 1876 - Ѓорѓија Пулевски

Description:

-Ѓорѓија Пулевски во македонстиката е познат по своите реченици и воедно ги создава првите реченици на македонскиот јазик.Едни од неговите побитните пишани споменици се и четиријазичникот кој е одпечатен во Бвелград 1873 година , потоа речникот од три јазици кој се состои од прашања и одговори кои се дадени на три јазика:македонски,албански и турски.

Added to timeline:

19 Sep 2017
0
0
173
Историја на македонскиот јазик
Изработиле: Сара Михајловска, Симона Таневска, Матеа Стојков...

Date:

feb 27, 1876
Now
~ 142 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy