19
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
34980
3393
2

mar 15, 850 - Барање на Кнез Ростислав до Византискиот император Михаило lll

Description:

Бидејќи Германите сакале да ги потчинат словенските племиња кнезот Ростислав испратил писмо до византискиот император Михаило lll мисионери кои ќе го шират христијанството на словенски јазик.Ростислав настојувал да ја осамостои и зацврсти својата држава, Моравија, на која и се заканувала опасност од германското свештенство. За да ја отстрани опасноста тој побарал проповедници кој ќе го шират Христовото учење на словенски јазик. Византија ќе ја прифати неговата порака зашто германско-бугарскиот сојуз бил опасност и за Моравија и за безбедноста на Византија.

Added to timeline:

15 Sep 2017
0
0
157
Историја на македонскиот јазик
Изработиле:
Стефанија Грашкоска
Марија Станишевска

Date:

mar 15, 850
Now
~ 1169 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy