16
/
en
AIzaSyCYaC8UkdPkQKLFUmpasLV5eC3M802CrcA
26519
2427
1

jun 7, 1945 - официјално усвојување на македонскиот правопис и азбука.

Description:

Современата македонска азбука, кирилицата, со која денес се служиме, ја изработила Јазична Комисија, а ја одобрила Народната Влада на Македонија со решение од 5 мај 1945 год. Правописот на македонскиот јазик е озаконет на 7 јуни 1945 год.

Added to timeline:

19 Sep 2017
0
0
160
Историја на македонскиот јазик
Изработиле: Сара Михајловска, Симона Таневска, Матеа Стојков...

Date:

jun 7, 1945
Now
~ 73 years ago
PayPal - The safer, easier way to pay online!logo
About & FeedbackTermsPrivacy